You are using an outdated browser. For a faster, safer browsing experience, upgrade for free today.

Hivekovics Családi Gazdaság

  • Nincs termék!

Gazdaságunk

HIVEKOVICS CSALÁDI GAZDASÁG
modern, nyitott, interaktív és innovatív

Családunk közel negyven éve foglalkozik méhészettel és gyümölcstermesztéssel Nagykanizsa térségében. Az elmúlt negyven év tapasztalatait figyelembe véve Hivekovics Ákos környezetgazdálkodási agrármérnök vezetésével jelentős fejlesztésekbe kezdtünk 2014 tavaszán, hogy a bővítés eredményeként meg tudjunk felelni napjaink speciális elvárásainak. Az elvárásokat pedig két egyszerű szóban tömöríthetjük össze: méret és minőség. Az utóbbi években a magyar fogyasztók körében is egyre szélesebb teret nyer a magasabb árkategóriájú, de kizárólag hazai termesztésű gyümölcsök fogyasztása, mellyel rendkívüli mértékben járulnak hozzá a vidéki munkahelyek létrehozásához, a vidéki emberek megélhetésének biztosításához. Ezzel az igénnyel, ezzel a kereslettel párhuzamosan a kiskereskedelmi áruházláncok is egyre nyitottabbak a hazai termékek értékesítése felé, mellyel, ha lassan is, de le lehet cserélni az olcsóbb, ugyanakkor sokszor ellenőrizhetetlen minőségű, vagy a rendkívül hosszú szállítási idő miatt élvezhetetlenül korai állapotában leszüretelt import gyümölcsöket. Ehhez az új helyzethez azonban a hazai termelőknek, a hazai gazdaságoknak is szó szerint fel kell nőni. Emiatt döntöttünk mi is úgy, hogy a termelési kapacitásunkat folyamatosan bővítve néhány éven belül évente ezer tonna körtét, áfonyát, málnát, fekete szedret, ribizlit, szamócát speciális fajtamézet szeretnénk előállítani. A termelési biztonság növelése érdekében pedig törekszünk a legfejlettebb technológiák (jéghálók, támrendszerek, csepegtető öntözés, megújuló energia, fagyvédelem és biológiai növényvédelem) nyújtotta lehetőségek maximális kihasználására is.

A hazai gyümölcsök fogyasztásával azonban nem csak a vidéki emberek megélhetésén tudunk javítani, hanem a saját egészségünkön, a saját táplálkozási szokásainkon is. Emiatt gazdaságunk számára rendkívüli fontos a megfelelő minőségű, egészséges és finom gyümölcs előállítása. Jelentős változáson mennek át ugyanakkor a fogyasztói szokások is. Egyre többen szeretnének kiváló magyar termékekhez jutni termelői piacokon, speciális vásárokon és honlapokon keresztül. Ennek a folyamatnak ugyanakkor nem könnyű megfelelni a mai magyar vidéken. A termékek feldolgozása, egészséges módon való elkészítése, tartósítása nemcsak szakértelmet igényel, de jelentős befektetéseket, anyagi ráfordításokat is, ami számos gazdaságban nem áll rendelkezésre. Ahol pedig ezt megoldják, ott jellemző módon nagyon kis mennyiségeket állítanak elő, amely nehezíti a vásárlók és a termelők közti közvetlen értékesítési láncok kialakulását. Nagyon sok vásárló panaszkodik ugyanis arra, hogy mire kiválasztják a nekik tetsző terméket és a terméket szállító gazdaságot, addigra gyakran ki is fogynak a készletek és várhatnak egy teljes évet arra, hogy ismét élvezhessék, ismét vásárolhassák a megszokott, keresett ízeket. Ez volt a másik fő érv gazdaságunk méretének jelentős növelése mellett. Így vásárlóinkat nem csak friss gyümölccsel tudjuk kiszolgálni az érési szezonban, hanem speciálisan feldolgozott, tartósítószer mentes és a gyümölcs beltartalmi értékeit megőrző termékeinkkel (natúrlevek, szárított gyümölcsök, gyümölcsborok, mézek és egyéb különlegességek) egész évben állunk rendelkezésükre.


A videó letölthető erről a linkről


Körte ültetvényeink

A Zalai-dombság éghajlati tulajdonságai nemzetközi szinten is kiválóak a körtetermesztéshez, ezért lokálpatriótaként nem volt nehéz eldöntenünk, hogy melyik gyümölcs adja majd gazdaságunk fő pillérét. Körtével egyelőre 30 hektáron foglalkozunk, melyen gyümölcsfáink kitűnően érzik magukat és alig várják, hogy évről évre nagyobb termésátlagokkal örvendeztethessék meg vásárlóinkat. Teljes termőkapacitásunkat 2020 nyarán tervezzük elérni. Reményeink szerint akkorra évi egymillió kilogramm terméssel járulhatunk majd hozzá a magyar gyümölcstermesztés sikereihez. Ültetvényünk kétharmadán az itthon csak ’téli körte’ néven emlegetett Bosc kobakja fajtát termesztjük, a fennmaradó egyharmadot pedig a közkedvelt Vilmos körte és egy különleges fajta, a hosszúkás Fétel Apát teszi ki.


Áfonya ültetvényeink

Családi gazdaságunk nagy hangsúlyt fektet az innovációra, az újítások, a különlegességek magyar piacokra való bevezetésére. Az európai tendenciák mindenhol az áfonya fogyasztásának meredek emelkedését mutatják, ami nem véletlen, hiszen egy rendkívül kellemes ízű és kiváló beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges gyümölcsről van szó. Szélesebb körű elterjedését, nagyobb mennyiségben való fogyasztását elsősorban a hazai termesztés hiánya és az import termék viszonylag magas ára hátráltatta eddig a magyar piacokon. Néhány mini ültetvény termésétől eltekintve gyakorlatilag nem beszélhetünk magyar áfonyatermesztésről, az itthon kapható áru 99%-a külföldről származik. Ezen szeretnénk mi változtatni az ország első, kereskedelmi méretű, talaj nélküli áfonya-ültetvényének létrehozásával. Áfonyát jelenleg 19 hektáron termesztünk, számtalan technológia felhasználásával, melyek lehetővé teszik, hogy május elejétől október végéig folyamatosan magyar termesztésű, friss, ízletes áfonyát szállítsunk a magyar családoknak.


Fekete szeder ültetvényeink

A hat hektáros fekete szederültetvényünkben számtalan különböző érési idejű fajtával dolgozunk, melyeknek köszönhetően május végétől szeptember végéig tudunk friss fekete szederrel szolgálni vásárlóinknak. A bogyós termésű hazai gyümölcsök közül messze a szedernek a legmagasabb az antioxidáns kapacitása, emiatt különleges figyelmet fordítunk erre a sok-sok szakértelmet és zöldmunkát igénylő gyümölcsre . Weblapunkon keresztül házhoz szállítjuk ezt a nemes, különleges, értékéhez mérten túlságosan kevesett fogyasztott gyümölcsöt.Piros ribizli ültetvényeink

A piros ribizli ültetvényes termesztése szinte teljesen megszűnt Magyarországon az elmúlt 20 évben, ezért szinte kötelező volt számunkra 'megmenteni', termesztésbe fogni ezt a rendkívül értékes beltartalmi tulajdonságokkal és különleges ízvilággal rendelkező gyümölcsöt. Összesen öt hektáron termesztjük. Legkorábbi fajtáival már május utolsó napjaitól állunk vevőink rendelkezésére, az utolsó szüreteket pedig hűtőházunk segítségével akár a karácsonyi ünnpekig is el tudjuk tárolni.
Húsos som ültetvényeink

Egyik kiemelet küldetésünknek tartjuk az őshonos, erdőszéli magyar gyümölcsök termesztésbe vonását és szélesebb körű megismertetését a magyar családokkal. Ennek a tervnek a részeként telepítettük az 5 hektáros húsos som ültetvényünket, melyen a korai fajták szüretelését július végén kezdjük, míg a kései fajtáink gyümölcsét akár október végéig is frissen tudjuk tartani hűtőházunkban. 
Nemes kökény ültetvényeink

Egyik kiemelet küldetésünknek tartjuk az őshonos, erdőszéli magyar gyümölcsök termesztésbe vonását és szélesebb körű megismertetését a magyar családokkal. Ennek a tervnek a részeként telepítettük az 5 hektáros nemes kökény ültetvényünket, melynek alapanyagát évtizedeken keresztül nemesítették lelkes magyar magánkertészek. Nemes kökénnyel szeptember közepétől a karácsonyi ünnepekig tudjuk kiszolgálni vevőinket.
Hűtőházunk

Hűtő- és csomagoló házunk összesen 1,600 m2 alapterületen készült el 2019 tavaszára. Tíz kamrájában 1,100 tonna gyümölcsöt tárolhatunk el a legmodernebb ULO technológiák segítségével, 400 m2-es csomagoló terében pedig kényelmesen elférnek a csomagolást segítő gépsoraink. Hűtőházunk tetejére 50 kW napelem kapacitást is kiépítettünk. 

Méhészetünk és méhészeti kísérleteink

Családi gazdaságunk közel 40 éve foglalkozik méhészettel. Számunkra a méhészet nem csak üzlet és tradíció, hanem kötelesség is. Szilárdan hiszünk ugyanis abban, hogy rövid távon az emberiség élelmiszer ellátása megoldhatatlan lenne e szorgos, beporzó rovarok áldásos tevékenysége nélkül. A méhcsaládok mégis elképesztő ütemben pusztulnak ki és tűnnek el világszerte, elsősorban az immunrendszerüket gyengítő permetszerek és a nyári, cukor alapú monodiéta miatt. Ez a folyamat rendkívül elkeserítő számunkra, ugyanakkor arra ösztönöz bennünket, hogy részt vegyünk a nemzetközi szinten is alkalmazható megoldások kidolgozásában. Családi Gazdaságunkban különös figyelmet szentelünk az általunk csak ‘intenzív méhészet’-nek nevezett módszer fejlesztésének, mellyel egyszerre tervezünk gazdasági eredményeket elérni és a méheink egészségét, legelőinek sokféleségét növelni.